lördag 24 mars 2012

Colosseum och Forum Romanum


Tore utanför Colosseum. Vespasianus, en professionell soldat, blev kejsare år 69 e. Kr. och grundade Colosseum. Det lär inte vara sant/säkert att kristna kämpade mot vilda djur här, även om sådana berättelser har florerat. Ett domstolsbeslut har i alla fall kunnat bevisas: en kristen man - minns ej hans namn - dömdes att slitas itu av vilda djur. Detta verkställdes ändå knappast just här. Säkert är också att gladiatorer stred här, och vilda djur mot varandra. En slav eller brottsling kunde bli fri om han (ibland hon) ställde upp i gladiatorspel och var skicklig nog att överleva. Fanns kristna bland dessa "brottslingar"?
Mäktigt var det säkert i alla fall! 
(inscannat ur "Rome and the Vatican)
Södra sidan har förstörts genom jordbävning, och material från Colosseum användes också till byggande av Peterskyrkan och andra byggnadsverk.











Vestalernas hus Unga flickor från fina familjer fick förtroendet att sköta den heliga elden i egenskap av prästinnor. Om elden slocknade, piskades den ansvariga vestalen och avskedades. Enbart trevligt kan jag inte tänka mig att det var att bli utsedd till vestal: Hon måste vara jungfru under de 30 år hon förväntades tjäna som prästinna. Ve den vestal som ertappades med att ha ett förhållande: Hon blev levande begravd.















































Jag fängslades av detta kors på den gamla (hedniska?) ruinen.


Rester av Saturnus tempel

Konstantins triumfbåge utanför Colosseum


1 kommentar:

Mia sa...

Vad somrigt det ser ut jämfört med november! :)